Den unge trønderen var i fyr og flammer i seieren over Oslo-laget

Sesongens første kamp for Nidaros Jets og regjerende Norgesmestre Centrum Tigers gjester Husebyhallen. ?Foto: Robert Magnussen??Foto: Robert Magnussen TLF: 99377622

Foto: Robert Magnussen, NidarosFoto

Nidaros Jets 89 – 62 Centrum Tigers. Det var australske Joel Spear som igjen var toppscorer med 22 poeng i en veldig effektiv kamp, men det var lokalgutten Jørgen Kjesbu fra Trondheim som var overraskelsen i årets første hjemmekamp med 19 poeng.

BLNO-sesongen i Trondheim startet i Husebyhallen på søndag 1. oktober. Gjestene Centrum Tigers har mistet mange spillere fra fjorårets NM-lag, og kommer til å være svært avhengig av Magnus Midtvedt sin ledelse og at han yter på sitt aller beste gjennom hele sesongen. Det gjorde han i sesongåpningen i Bærum, hvor han blant annet hadde 39 poeng i kampen mot Fyllingen. Det så derfor ut som om det skulle bli en hard oppgave for lillebror Simon Midtvedt på Nidaros Jets å dekke opp Magnus i forsvar, men Magnus ble holdt til 14 poeng. Delvis dekket opp av lillebror Simon, men også Joel Spear.

Stemningen var god i hallen allerede før kamp, med 250 spente tilskuere i hallen, nysgjerrig på hva årets lag kan være i stand til å gjøre på basketballbanen, men det skulle bli skikkelig kok veldig kjapt i Husebyhallen. Nidaros Jets kom ut på banen og det ble klart tidlig at denne kampen kom til å foregå i et høyt tempo. Etter 4 minutter var spilt hadde Nidaros tatt en 16 – 5 ledelse. Importspiller Evan Harris som satt ute under åpningshelgen grunnet et overtråkk debuterte i hjemmekampen. Han kom inn og bidro med en eneste gang. Amerikaneren tok returer, satt skudd og hadde noen nydelige pasninger tidlig. Harris fikk derimot ikke gjort så mye før han måtte sette seg på benken etter å ha pådratt seg offensive feil. Amerikanerne som kommer til Norge må ofte tilpasse seg til den norske dømmingen.

Deretter var det Centrum som tok innpå. Etter sterkt spill fra unge Johan Flaa og Mats Selboe endte første periode med stillingen 27 – 20. Flaa (9 poeng) og Marcus Larsson (12 poeng) så overraskende klare ut til å spille på et høyt nivå. Begge 18-åringene spiller sin andre sesong i BLNO.

I andre periode er begge lag helt kalde. Nesten ingen skudd går inn for hverken Nidaros eller Centrum. Det er da 17 år gamle Jørgen Kjesbu plutselig tar fyr. Først setter han to 3-poengere etter hverandre. En fra hver side av banen, etter to identiske pasninger fra Joel Spear. Så driver han mot kurven og blir feilet to ganger som resulterer i 4 straffer med treff på halvparten av de. Med et hoppskudd fra siden av banen er helten et faktum. Hallen hyler og klapper. 17-åringen har scort 10 poeng på rad for Trondheimslaget.

Tredje periode starter mye likt som kampen startet. Lagspillet sitter. Pasningene, kuttene og skuddene er gode. Litt ut i tredjeperiode er det derimot igjen Tigers som kommer innpå, og stillingen er 54 – 41. Centrum Tigers jobber utrolig hardt og nekter å gi opp. Magnus Midtvedt er kanskje den laveste på banen men seiler inn og plukker ned ballen etter et bomskudd. Det ser lenge mørkt ut for Jets, men Kjesbu redder igjen dagen med en topoenger for å få hjemmelaget tilbake igjen. Deretter setter Even Skjellaug en treer, Joel Spear får en steal og Jørgen Bjørke setter en topoenger mens han blir feilet.

Fjerde periode fortsetter med mye likt. Centrum jobber hardt. Flaa er imponerende i forsvar til å være så mye mindre enn Joel Spear, men når Joel snur seg og skyter et skudd via plata og inn er det ikke mye noen kan gjøre. Kjesbu fortsetter å angripe. Han treffer treere og greier å henge i lufta, ta imot kontakt og avslutte spillet. Når han går av med under to minutter igjen av kampen får han en voldsom applaus.

Centrum prøver å presse høyt i forsvar med fire minutter igjen av kampen, men guardene til Nidaros greier å holde hodet kaldt og unnslipper presset med bra ballhåndtering. Når tiden går ut reiser 250 mennesker seg for å gi stående applaus til laget. Et lag som blir utrolig spennende å følge med på i år.

“Jeg er fornøyd med vår første seier og håper guttene fortsetter å spille som de gjorde i dag,” sa trener Thor Inge Øvermo etter kampen. “Vi greier å holde Centrum til 6 poeng i ande periode takket være forsvaret, og med et bra forsvar kommer også et bra angrep, så jeg er veldig fornøyd. Vi detter i noen perioder, men de er mindre enn vi gjorde mot Tromsø.”

“Forskjellen fra åpningshelgen var forsvaret og at de yngre spillerne bidro så mye. Jørgen Kjesbu hadde jo en stor kamp. Han tør å utfordre 1-mot-1. Og det er viktig for spillet vårt at ballen kommer ut til vingen og gutta går på og utfordrer.”

“Lagkameratene mine stoler på meg, jeg får tilliten og føler med komfortabel når jeg fyrer av skuddene,” sa Jørgen Kjesbu om hvordan han greier å være så offensivt innstilt. 17-åringen har tatt virkelig store steg siden forrige sesong. “Jeg og Jørgen Bjørke har trent 2-3 ganger om dagen i hele sommer når vi har vært hjemme og virkelig satsa all tiden på å bli bedre. Virkelig bra følelse når man får noe igjen for all treninga.”

“Overrasket? Nei, nei, ikke i det hele tatt. Han trener hardt og viste glimt av dette her i fjor,” sa trener Luke Jenkinson om Kjesbu. “På treningene i fjor gjorde han det samme. Han liker å score og vi gir ham muligheten til å gjøre det. Og det er fantastisk å se han gjøre det. Han har noen individuelle mål for slutten av sesongen som han vil oppnå, så han er definitivt på riktig spor der.”

“Jeg tror det gikk så bra på grunn av forberedelsen. Vi var veldig skuffet over de to tapene i åpningshelgen, så vi var flere som jobbet ekstra i løpet av uka og jobbet mye med skyting spesielt,” sa Joel Spear etter kampen. “Forrige helg virket vi litt stressa og ute av kontroll. Når vi roer litt ned i angrep går det mye bedre. Det gode forsvaret vi hadde gjorde også at vi fikk masse gode angrep med åpne skudd i kontringsspillet vårt.”

Neste helg drar Nidaros Jets til Bergen for å spille mot Gimle og Fyllingen. Neste hjemmekamp er mot Bærum Basket, lørdag 14. oktober klokken 16:00 i Husebyhallen.