På sommeren trener han med NBA-stjerner som Kyle Lowry og DeMarcus Cousins – nå er han klar for Jets

Evan Harris
Overtråkk gjorde at Evan Harris måtte sitte på benken under åpningshelgen i BLNO. Nå er han tilbake og klar til å bidra. Veteranen kommer ikke bare til å ha en umiddelbar effekt på banen. Han kommer også til å ha en viktig lederrolle for det unge laget og vil hjelpe mye til med utvikling av spillerne.

Evan Harris er en 31 år gammel center fra Los Angeles, California. Han gikk på Harvard hvor han tok en bachelor i psykologi. Der spilte han også i første divisjon i NCAA mot store college-lag som University of Michigan og Boston College. Harris har spilt profesjonelt i  9 år på et høyt nivå i Europa og Japan.  Han har spilt i Romania, Slovakia, Tyskland, Frankrike og Portugal. Harris er kjent for forsvarsspillet sitt etter å ha blitt medlem av Tyskland sitt neste høyeste nivå sitt first team All-defensive-lag, men er klar for å vise at han kan mer enn å plukke returer og spille forsvar.

“Evan kommer til å bli den siste puslebiten i det allerede sterke og dype laget vi har denne sesonge, og vil nok ha den største påvirkningen på laget av alle. Evan er lederen vår, særlig på banen med erfaringen og tålmodigheten  sin. Han kommer til å være stor på kommunikasjon og vil styrke de yngre spillerne våre og gi energi til de 5 som er på banen,” sa trener GM Luke Jenkinson om hvilken påvirkning Evan vil ha på laget som var uten han de to første kampene i sesongen. “Sammenlignet med forrige helg vil vi nok se en stor forskjell i forsvar. Han er virkelig noe å hanskes opp med på innsiden og er god på å lese spillet og roteringer i forsvar. Når det er sagt så er han også veldig atletisk og dessuten venstrehendt så jeg tror han kommer til å bli en håndfull for motstanderen i angrep også.”

Vi tok en prat med Evan før debuten hans.

Du er fra LA. Lakers eller Clippers?

Evan Harris: Lakers all the way.

Men du brukte en Clippers t-skjorte på trening?

EH: Ja, på sommeren jobber jeg mye med forskjellige NBA-spillere så jeg får ofte endel sånne ting, men det hjelper meg også på banen. Så når jeg spiller mot noen i denne ligaen så vet jeg at på sommeren så har jeg trent med noen på et høyere nivå. Denne sommeren spilte jeg med DeMarcus Cousins, Kyle Lowry og andre NBA-stjerner, så jeg forventer mye av meg og laget mitt i år.

Hvor spilte du med dem?

EH: Impact basketball er et sted i Las Vegas. Hver sesong drar hjem til LA  og tar to uker fri etter sesongen. Deretter drar jeg til Vegas og begynner treningen min. Jeg dro dit i juni og ble der til starten av september. Trente hver eneste dag. Det er noe jeg har gjort hele karrieren min.  Jeg uteksaminert i 2009 og agenten fortalte meg om denne plassen. Det er ikke så langt fra LA, bare 45 minutter med fly. Så jeg dro dit, elsket det og sa jeg skulle komme tilbake. Det har jeg gjort hvert eneste år. Har vært heldig som har fått spille med DeMarcus, Kyle Lowry, Kyle O’Quinn, Serge Ibaka, listen bare fortsetter. Hjelper meg veldig til å gjøre det bra i ligaene her i Europa.

Hvordan påvirker det effekten du har på laget her i Trondheim?

EH: Jeg har vært heldig som har spilt på et veldig høyt nivå gjennom karrieren min, og når du kombinerer det med å spille med legender som Kevin Garnett, Al Harrington, Tayshaun Prince, Chancey Billups, så lærer man mye om det å være en skikkelig proff. De har hjulpet meg mye med mentaliteten man må ha for å være profesjonell. Jeg har hatt muligheten til å se folk som tjener mye penger til å fortsatt jobbe like hardt som om de ikke gjorde det. Jeg har sett folk som tjener 30 millioner dollar som jobber hardere enn noen andre selv om de liksom har nådd opp allerede. Kyle Lowry er den første i hallen klokken 7 på morgenkvisten, og han spiller i OL, taper mot LeBron James i Eastern Conference finalen, han spiller på et utrolig høyt nivå, men jobber som om han er et null og prøver å jobbe seg opp til å få spille i NBA. Det er noe lignende jeg prøver å få de unge karene på dette laget til å ta innover seg, at man vet aldri hva man har potensiale til før man begynner å jobbe. Mange av spillerne er unge, mange er studenter, men vi har talent på dette laget og jeg tror at med lederskapet mitt og den rette arbeidsetikken kan dette laget være skikkelig bra.

Hvordan leder du?

EH: Det er gjennom både små og store ting. Vi har en ung spiller på laget som heter Brage [Sørensen] og etter trening spør han om jeg kan vise han forskjellige ting, små triks. Siden jeg har jo plukket opp masse småting som gjør spillet enklere som jeg kan lære ham. Så jeg og Brage har jobbet i lag både før og etter trening, med moved, returplukkinga hans, å være sterk med ballen – det er de store tingene. Mindre ting er å bare foregå med et godt eksempel. Jeg tror fortsatt jeg kan spille på et høyt nivå, så jeg jobber som om jeg kan det. Jeg jobber fortsatt i løpet av dagen, skyter ekstra, og trener ekstra utenfor treningene vi har på kvelden. Joel [Spear] blir med meg og vi jobber sammen. Jeg vil liksom at de unge spillerne skal se, akkurat som jeg gjorde med Kyle Lowry, og få de til å tenke at “selv om disse gutta er profesjonelle så jobber de akkurat like hardt som meg, så jeg må jobbe enda hardere”. Og det er noe jeg lærte fra Kyle og DeMarcus. Kyle er oppe i sekstiden og løper. Vi trente kondisjon ved å springe opp bakker sammen. Når du ser noen på det nivået gjøre det, vil du også gjøre det selv, og jeg håper at de yngre spillerne ser det. De ser at jeg jobber ekstra og vil forhåpentligvis bli med selv etterhvert fordi de også vil bli bedre. Jeg vet jeg har mye å tilby dette laget og jeg håper at man vil se etterhvert at de små tingene begynner å vise seg på banen, på måltavla – tingene som virkelig betyr noe. Det er allerede mye bra som foregår. Ballen flytter på seg, folk får gode skudd, selv om de ikke alltid går inn er skuddvalgene gode.

Laget har høye ambisjoner i år. Hva er dine forventninger til ligaen og det laget vil oppnå?

EH: Jeg vet ikke mye om denne ligaen. Jeg spilte med Ron Timus i Romania, så alt jeg vet om denne ligaen har egentlig vært gjennom ham. Så jeg har bare en idé om hva som er greia. Når det er sagt så minner dette laget meg om gode, vinnende lag jeg har vært på før. Vi har mye ungdom med mye energi som kommer til å hjelpe masse. Min rolle som leder blir å veilede den energien i riktig retning. Jeg tror det er de to store hovedkomponentene – blandingen av erfaring og ungdom. Så jeg tror at en topp-4-finish definitivt er innen rekkevidde.

Du er ikke panikkslagen etter de to tapene i forrige uke?

EH: Det er en prosess. De beste lagene er ikke alltid de som er best fra start til slutt. Det som teller er å være det beste laget i sluttspillet. Hvis du er i sluttspillet er det alt som teller. Alle kan slå alle fordi man begynner med reine ark. Alles resultater er 0-0. Målet vårt burde være å være det beste laget ved sesongslutt. Åpenbart må vi bygge for å komme oss dit, man kan ikke være det verste laget og bare plutselig bli det beste, men det er en lang sesong. Lag kan være heite og vinne 4 kamper på rad, for så å tape de neste 4. Jeg har vært på lag som har startet 7-0, 8-0 og trodd att vi skulle vinne mesterskapet, for så å ikke gjøre det i det hele tatt fordi andre lag ble bedre. Det er en lang sesong så jeg kommer til å foreslå at vi deler opp sesongen i segmenter. På det beste laget jeg har spilt på delte vi opp sesongen i segmenter – vi så på oppsettet og bestemte oss for å fokusere på de neste 4 eller 6 kampene. Så setter man mål: for de 4 neste kampene skal vi vinne 3 av de. Så om du vinner 3 av 4 kamper, 3 av 4, 3 av 4, 4 av 4, og man ser opp så er man plutselig på toppen av tabellen ved sesongslutt. I stedet for å fokusere på denne store 27-kampers lange, overveldende greia deler man ting opp i håndterbare biter. Det tror jeg er bedre for laget.

Hvordan syns du åpningshelga gikk?

EH: Jeg syns det gikk bra faktisk. Vi har ikke vært sammen så lenge som lag, så jeg syns det var bra å komme seg ut for å spille mot andre lag. Vi har ting vi må jobbe med og det er en lang sesong, men jeg tror vi blir bedre. Jeg tror at dette var en bra start for det vi måtte gjøre. Vi har veldig store ambisjoner som lag, så jeg tror at om vi kommer på trening med samme innstilling som vi gjordei disse kampene, kommer vi til å forbedre oss mye. Det tror jeg blir nøkkelen, at hver uke blir vi bedre. Vi vil ikke være det beste laget i september og så det verste laget i februar. Vi vil toppe på riktig tidspunkt. Så jeg tror det blir en utviklingsprosess gjennom året og jeg er spent på å komme i gang med det.

Etter å ha spilt på et så høyt nivå ute i Europa – hvorfor Norge og Trondheim?

EH: Helt ærlig så tror jeg at jeg er i et punkt i karrieren der jeg har familie – jeg ble akkurat gift og vil være i en stabil situasjon. Jeg og kona ble gift i juni. Hun har til og med flyttet hit til Trondheim for hele sesongen. Hun jobber med Phd-graden sin så hun kan jobbe hvor som helst. Hun er glad for å være her og jeg er åpenbart glad for å ha henne her og hun er gira på å endelig kunne se meg spille igjen. Når jeg var i Asia tjente jeg godt med penge – det var ikke at jeg hatet å bo der, men kultursjokken av å bo i Japan i åtte måneder er ganske intenst. Her i Norge er alle vennlige, alle snakker engelsk, jeg vet at jeg kommer til å få lønn når jeg skal i motsetning til Romania der jeg dro etter en halv sesong fordi jeg ikke fikk pengene mine. På banene tror jeg at jeg får muligheten til å vise hva jeg kan. Det er annerledes her enn i franske og tyske ligaer. I Tyskland snittet jeg kun 5 poeng, men jeg startet kamper og bidro med mye til laget, men jeg tror mange har et inntrykk av at jeg kun kan ta returer og spille forsvar – de vet ikke at jeg kan gjøre masse andre ting også. De tingene har jeg jobbet med i sommer, og nå når jeg er her tror jeg at jeg kan vise de andre tingene også. Her kommer jeg åpenbart til å måtte gjøre mer enn å snitte 5 poeng per kamp. Jeg kommer til å ha en større rolle her enn jeg har hatt tidligere og jeg syns det er en veldig bra utfordring for meg. Jeg er veldig spent og tar imot den utfordringa på strak arm.

Det kan virke som om du er lederen dette unge laget trenger

EH: Ja, og jeg tror at det er derfor Luke ville ha meg hit, fordi han så erfaringen min. Med så mange på dette laget som er unge, som enda går på skole eller studerer, så mange med andre forpliktelser, som er like viktige, de jobber for framtiden sin akkurat som jeg og Joel jobber for vår framtid i basketball. Noen jobber for sin framtid i nanoteknologi – andre for sin framtid i robotikk. Samtidig tror jeg at vi kan gjøre noe spesielt med dette laget om vi har riktig holdning og tankesett. Vi må virkelig gå inn for det. Vi må gå inn i hver trening og si at i dag ble vi bedre på akkurat dette. På slutten av året summerer alle de dagene seg opp og man er en bedre basketballspiller og vi er et bedre lag. Det er det alt handler om. Å bli det beste laget. Det er alt som teller. Når jeg spiller min første kamp på søndag er det ingen som kommer til å bry seg om hvor jeg spilte i fjor. Ingen kommer til å si “å, han spilte i Tyskland, vi må nok bare la dem vinne”. Det skjer ikke, så hver dag må man bevise hva man kan og blir bedre på det.


Vi ønsker Evan Harris velkommen til Trondheim. Du kan se han i BLNO-debuten hans i morgen, søndag 1. oktober i Husebyhallen mot Centrum Tigers.

Sesongbilletter kan du kjøpe her.

Resten av hjemmesesongen ser slik ut:

HomegameSchedule_Poster